ONZE WERKWIJZE

Eens in de zoveel weken komt er weer een nieuwe lading vintage meubels binnen. Een leuk en spannend moment, want dit zijn de meubels waar we ons de komende weken grondig over zullen ontfermen. Hoe dit proces in zijn werk gaat en welke eisen wij stellen aan een 'Firma Zoethout meubel', lees je hieronder.
 

Schoon

Elk meubel dat wij binnen krijgen, maken we eerst van binnen en buiten zeer grondig schoon. Ook de achter- en onderkant komen daarbij aan de beurt.

Houtworm

De stap die daar onmiddellijk op volgt, is het bestrijden van houtworm. Helaas bevat bijna elk oud houten meubel in meer of mindere mate houtworm. Hier valt bijna niet aan te ontkomen. We behandelen daarom íeder houten meubel met een professionele anti-houtworm spray. Als we twijfelen of we daarmee alle houtworm te pakken hebben gekregen, herhalen we deze behandeling nogmaals. De gaatjes blijven overigens soms wel gewoon zichtbaar. Een heel enkele keer blijkt na verloop van tijd dat er toch nog levende houtworm in een meubel zit. Dit kunnen wij soms helaas niet voorkomen. Ook kan het zijn dat de geur van deze anti-houtworm spray nog te ruiken is na aanschaf. Deze geur trekt na verloop van tijd volledig weg.

Aanpak bepalen

Vervolgens beslissen we wat de beste 'aanpak' voor het desbetreffende meubel is; wat moet er aan het meubel gebeuren voor we hem een nieuwe verflaag kunnen geven? In welke staat is hij, moet er iets vervangen worden zoals een bodem of achterkant, is hij stabiel, compleet, werken de deuren en laatjes goed? Wanneer er restauraties nodig zijn, voeren we deze als eerste uit.

Oude verflagen

Om een meubel een nieuwe verflaag te kunnen geven, is het essentieel om te bepalen wat de oude ondergrond is. Een oude verflaag laat zich meestal goed schuren, maar bijvoorbeeld boenwas of politoer moet volledig verwijderd worden, voor hij geschuurd kan worden. Grote, storende gaten dichten wij met plamuur. Kleine oneffenheden geven een meubel zijn charme, dus die laten we heel bewust zitten.

Schilderen

Als het meubel volledig schoon is, gerepareerd is, alles weer helemaal werkt, planken of roedes in de kast geplaatst zijn, de ondergrond geschuurd is en storende gaten geplamuurd, dan kan het meubel eindelijk zijn eerste verflaag krijgen. Als wij toch nog twijfelen over de hechting van de verf, gronden we het meubel eerst. Daarna volgen er altijd twee verflagen, die wij heel precies en strak aanbrengen.

Afronden

Tot slot kijken we welke knopjes of handgrepen het mooiste bij het meubel en de kleur staan. Porselein, brons, hout? Als het meubel helemaal klaar is, krijgt hij een Firma Zoethout stempel op de achterkant. Ook zetten we een klein potje verf in de kast, voor als het meubel bij zijn nieuwe eigenaar ooit nog een kleine beschadiging oploopt


Een vintage meubel van Firma Zoethout in huis

Elk meubel behandelen we met zorg en aandacht, en onze strategie passen we volledig aan op het desbetreffende meubel. Toch blijft het een oud meubel, dat wil zeggen, een meubel dat er al één of meerdere levens op heeft zitten. Dit maakt vintage meubels juist zo mooi, maar het betekent ook dat het meubel niet meer zo strak is als een nieuw houten meubel. Wij zorgen ervoor dat het meubel stabiel is en dat alles werkt. Het meubel is volledig gebruiksklaar. Toch zijn er grenzen aan wat wij kunnen repareren en vervangen. Een oude kast blijft een oude kast.

Ook gebeurt het een enkele keer dat het hout door blijft werken. Hout is immers een natuurproduct. Dit betekent dat het reageert op zijn omgeving. Bij koud en droog weer kan hout krimpen, bij een vochtig klimaat kan het uitzetten. Vaak komen onze vintage meubels na aanschaf in een goed geïsoleerd en CV verwarmd huis terecht. De relatieve luchtvochtigheid is hier vrij laag. Vooral in de winter kan de lucht in huis ineens erg droog worden. Een lage luchtvochtigheid kan een negatief effect hebben op houten vintage meubels; er kunnen naden of scheurtjes ontstaan. Omdat deze soms een ander en vochtiger klimaat gewend zijn. Of een meubel zal reageren op een nieuwe omgeving (en een andere luchtvochtigheid), is onvoorspelbaar. We weten immers vaak niet waar het meubel in zijn lange leven gestaan heeft. Bij de aanschaf van een houten vintage meubel raden we daarom aan de luchtvochtigheid in huis te controleren. Deze zou rond de 55% moeten zijn. Niet alleen houdt dit de ongewenste werking van houten meubels, - vloeren en - kozijnen tegen, ook is dit uiteindelijk beter voor je gezondheid.