Hoe wij te werk gaan

Elk meubel dat wij binnen krijgen, maken we eerst zeer grondig schoon. De stap die daar onmiddellijk op volgt, is het bestrijden van houtworm. Helaas bevat bijna elk oud houten meubel in meer of mindere mate houtworm. Hier valt bijna niet aan te ontkomen. We behandelen daarom íeder houten meubel met een professionele anti-houtworm spray. Als we twijfelen of we daarmee alle houtworm te pakken hebben gekregen, herhalen we deze behandeling nogmaals. De gaatjes blijven overigens soms wel gewoon zichtbaar. Een heel enkele keer blijkt na verloop van tijd dat er toch nog levende houtworm in een meubel zit. Dit kunnen wij soms helaas niet voorkomen.

Vervolgens beslissen we wat de beste 'aanpak' voor het desbetreffende meubel is. Moet het meubel op sommige plaatsen een kleine restauratie ondergaan, laten we het meubel in zijn originele staat, krijgt het meubel een nieuwe verf- of laklaag?

Wanneer er kleine restauraties nodig zijn (een poot die los zit, een deurtje dat niet goed meer sluit, een scharnier dat los zit), voeren we deze als eerste uit.

Meubels die wij vervolgens een nieuwe verf- of laklaag geven, schuren we goed op. Als het nodig is, verwijderen we soms zelfs geheel of gedeeltelijk de oude verflaag. Grote, storende gaten dichten wij met plamuur. Kleine oneffenheden geven een meubel zijn charme, dus die laten we heel bewust zitten.

Op een meubel dat al geschilderd is, gebruiken wij geen grondverf, omdat onze verf met op een goed opgeschuurde onderlaag goed hecht. Een meubel dat ontdaan is van zijn verflaag of niet geschilderd was, geven we een extra laag.

De binnenkant van een kast of commode geven we, indien nodig, een transparante beschermende laklaag. Zodat de planken weer lekker glad aanvoelen en baby- en kinderkleertjes er met een gerust hart op gelegd kunnen worden.

Een meubel dat van metaal is gemaakt, of metalen onderdelen bevat, behandelen we meestal met gekookte lijnolie. Om eventuele roest te fixeren en een mooie diepe kleur te geven. Dit is een natuurlijk en milieu-vriendelijk middel. De keerzijde daarvan is dat roestplekken na verloop van tijd wel weer kunnen terugkeren. We raden hier aan de metalen onderdelen opnieuw in te wrijven met gekookte lijnolie (verkrijgbaar bij iedere doe-het-zelf winkel).

Wat kan ik verwachten van jullie meubels?
Elk meubel behandelen we met zorg en aandacht, en onze strategie passen we volledig aan op het desbetreffende meubel. Toch blijft het een oud meubel, dat wil zeggen, een meubel dat er al één of meerdere levens op heeft zitten. Dit maakt vintage meubels juist zo mooi, maar betekent ook dat het meubel niet meer zo solide en strak is als een nieuw houten meubel. Wij verhelpen kleine mankementen en maken een meubel weer gebruiksklaar. Toch zijn er grenzen aan wat wij kunnen. Een oude kast blijft een oude kast.

Ook gebeurt het een enkele keer dat het hout door blijft werken. De meubels staan in onze werkplaats relatief warm en droog, maar het hout kan niettemin in een andere, cv verwarmde ruimte gaan werken (licht krimpen). Omdat het oude meubel bijvoorbeeld jarenlang in een oude schuur of op een vochtige plaats gestaan heeft. Hierdoor worden er na verloop van tijd wel eens kleine naden zichtbaar. Ook dit kunnen wij soms helaas niet voorzien en voorkomen. Wij verwachten van onze klant dat hij of zij zich hiervan bewust is.