Onze werkplaats komt uit op dit dak. Hier lunchen we (als de zon schijnt).

 

EVA

Ik ben Eva. Moeder van Mats, Abe en Hannah, drie fantastische kinderen, voormalig productie/zakelijk leider in de theaterwereld en mede-eigenaar van Firma Zoethout. Tot aan de oprichting van Firma Zoethout heb ik veel getwijfeld aan wat ik ‘later wilde worden’. Fysiotherapeut, wereldreiziger, meubelmaker, barista, tentenbouwer? Nu ben ik erachter. Mede-eigenaar van een zelf opgezet bedrijf waarin alles wat ik leuk vind samenkomt. Ik hou er van om iets wat al bestaat nieuw leven in te blazen.

Toch belandde ik na veel zoeken en uitproberen op de opleiding Algemene Cultuur Wetenschappen en na het behalen van mijn bachelor diploma kwam ik te werken als theaterproductiemedewerker. Organiseren en leidinggeven vond ik leuk en daar haalde ik ook voldoening uit, maar ik miste bezieling voor het vak. Waar was de echte passie? Toen begon er iets te kriebelen wat ik niet meer kon en wilde ontkennen. Ik wilde óok mijn handen uit de mouwen steken; mooie, unieke, verweerde meubels opknappen. Hoe kon ik deze twee dingen samenbrengen? De handige, creatieve Eva en de zakelijke, organiserende Eva. In de zomer van 2013 sprak ik Marloes hierover, zij worstelde met hetzelfde. En van het één kwam het ander.

 

 

MARLOES

Ik ben Marloes. Moeder van het liefste meisje en het liefste jongetje van de wereld, Etta en Joseph. En ik ben mede-eigenaar van Firma Zoethout. De weg die tot Firma Zoethout heeft geleid was kronkelig. Maar als ik er nu op terugkijk, ook wel logisch. Ik heb er altijd al van gehouden om 'dingen te maken, te creëren'. Als kind waren dat tekeningen en ingerichte poppenhuizen, of playmobil- en legohuizen. Later werden dat dans- en beeldende theatervoorstellingen met een nadruk op sfeer en surreële vormgeving. Hoewel ik daar erg veel plezier in had, ontbrak me het vertrouwen dat ik daarmee zou doorbreken. Ik besloot het over een andere boeg te gooien. Na de dansacademie startte ik daarom met de studie Algemene Cultuurwetenschappen. Erg interessant, maar een toekomst achter de computer zag ik niet zitten. En na het behalen van mijn master diploma was ik voor mijn gevoel weer terug bij af.

Na flink wat getwijfel en gezoek: wat wil ik, wat moet ik nou met mijn leven?, kwam ik tot de conclusie dat ik dat kleine meisje in mezelf weer terug moest vinden. Dat meisje dat graag poppenhuizen inrichtte, en van tekenen en schilderen hield. Een aantal maanden nadat Etta geboren was, voerden Eva en ik eens een goed gesprek. We bleken allebei dezelfde drang te voelen. En van het één kwam het ander. 

 

FIRMA ZOETHOUT WERD GEBOREN

Van het één kwam het ander. In de zomer van 2013 besloten we het erop te wagen. We begonnen een bedrijf voor mooie dingen. Zo kunnen we met onze handen bezig zijn en de wereld een beetje mooier maken. Firma Zoethout. Een bedrijfje in oude, robuuste en tijdloze meubels en speelgoed. Opgekocht op stoffige rommelmarkten, brocantes en vide-greniers, en vervolgens door ons gerestaureerd en opgeknapt. Van dit idee werden we erg enthousiast, maar het kon nóg beter. Laten we iets beginnen waar we zélf ook behoefte aan hebben, wat we hard hebben gemist in onze eigen zoektocht naar baby- en kinderattributen. Namelijk mooie, duurzame, tijdloze en robuuste kindermeubels. Met een verhaal. Gebruikt, uniek en doorleefd. Firma Zoethout werd geboren.

 
 

FIRMA ZOETHOUT BEGON TE GROEIEN

Na een aantal jaar met zijn tweeën hard gewerkt te hebben, begon Firma Zoethout serieus te groeien. We konden wel wat hulp gebruiken. De tijdelijke vervanger voor Marloes, die in 2016 met zwangerschapsverlof ging, Anne, kon blijven. En niet lang daarna is ook Meike bij ons begonnen. Regelmatig werken er nu ook stagiaires bij ons en in drukke tijden worden we bijgestaan door zzp-ers. Het kan nu soms erg druk zijn in onze werkplaats, maar ook ontzettend gezellig!

ANNE

Mijn naam is Anne en ik ben 32 jaar. Ik heb geleerd voor politieagent in Amsterdam en heb vijf jaar professioneel rugby gespeeld voor het Nederlands team. Nog steeds speel en train ik voor het Nederlands team en mijn club. Rugby is mijn grote passie. Met mijn lieve vriend woon ik in Amsterdam Oost. Ik ben vooralsnog de enige zonder kinderen bij Firma Zoethout.

In mei 2016 ben ik bij Firma Zoethout begonnen, omdat Marloes met zwangerschapsverlof ging en Eva wel wat extra ondersteuning kon gebruiken. Dat ging erg goed, en na Marloes haar verlof hebben we samen besloten dat ik bij Firma Zoethout kon blijven. Ik had geen enkele ervaring in het restaureren van meubels, behalve dan dat ik uit een echt “doe-het-zelf-nest” kom en ik dus opgegroeid ben met gereedschap en praktisch denken. Dit heeft ertoe geleid dat ik erg handig ben en hou van aanpakken. Al doende leert men en inmiddels draai ik mijn hand niet meer om voor een commode met een politoer-laag, scheef hangende laden en een ontbrekende poot.

Het creatieve proces van het opknappen van de meubels, maar ook het blijven innoveren en ondernemen van Firma Zoethout zelf, maakt dat ik met veel plezier samenwerk met de vrouwen van Firma Zoethout.

 

MEIKE

Ik ben Meike, moeder van Noud, en aangemeerd bij Firma Zoethout. Ik heb een lange weg afgelegd voordat ik bij Firma Zoethout aankwam. Ik heb na mijn opleiding Sociaal Pedagogisch Werk zeven jaar in de jeugdzorg gewerkt. Ik heb deze jaren met veel liefde en plezier gewerkt, maar wist ook dat het niet mijn eindstation was. Ik heb geworsteld met wat dan wel. Maatschappelijk werker? Dit heb ik één jaar gestudeerd maar nee, dit was het niet. Toegepast psycholoog? Na deze studie vier jaar gevolgd te hebben, wist ik dat dit het ook niet was. In 2013 heb ik de keuze gemaakt om het over een andere boeg te gooien en ben ik gestart bij een lief, kleinschalig antroposofisch kinderdagverblijf, als pedagogisch medewerker. Ik heb hier een hele fijne tijd gehad, maar miste toch wat uitdaging.

Ik volgde Firma Zoethout vanaf de start en zag het bedrijf groeien en groeien. Fantastisch om te zien en wat een leuk bedrijf! En opeens wist ik het. Ik wil daar graag onderdeel van zijn! Sinds eind 2016 help ik Eva en Marloes met alle randtaken, zoals de communicatie, planning en organisatie, zodat zij op de werkplaats hun handen uit de mouwen kunnen blijven steken. En af en toe help ik ook een handje mee op de werkplaats. Zo blijf ik ook op de hoogte van wat er in de werkplaats speelt.